ZUS Nieuwsbrief >
én leuke acties

Aarhus, culturele hoofdstad van 2017

Sinds 1985 kiest het Europese Parlement ieder jaar een of twee culturele hoofdsteden van Europa. Met als doel de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Dat dit initiatief al een bijzonder rijtje steden heeft opgeleverd, moge duidelijk zijn. Na onder meer Athene, Florence, Amsterdam, Bologna, Rotterdam, Vilnius en Marseille is in 2017 de eer aan Aarhus (spreek uit ‘oarhoes’). ZUS nam vast poolshoogte.

 

Denemarken en met name Kopenhagen is bij ons Nederlanders al langere tijd in trek. Deens design willen we allemaal graag in huis hebben, en sinds het terechte succes van Deense tv-series – met als hoogtepunt Borgen – is vooral Kopenhagen een gewilde bestemming voor een weekendtrip. Maar nu is daar Aarhus. Ontstaan als nederzetting voor de Vikingen en inmiddels de tweede stad van Denemarken met ruim 300.000 inwoners. Aarhus is een belangrijke universiteitsstad. De stad wordt gezien als de hoofdstad van Jutland en biedt zo’n beetje alles wat leuk is: musea, goed eten en drinken, een prachtig centrum dat oude en nieuwe architectuur combineert, bossen en ook nog een haven en stranden.