ZUS Nieuwsbrief >
én leuke acties

ZUS

’s Werelds eerste glopinie, is daar: ZUS, de vrouwelijke pendant van grote broer HP/De Tijd. ZUS zeikt niet, en staat boordevol politiek, cultuur, kunst, koop- en reisadvies.

Minister zonder ego
Melanie Schultz van Haegen (46), minister van Infrastructuur en Milieu, kondigde dit jaar aan niet beschikbaar te zijn voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. ZUS spreekt met haar over haar eerste stappen in de politiek, telefoontjes van Mark Rutte, zelfrijdende auto’s, lessen uit het bedrijfsleven en het belang van goed slapen. Maar vooral niet over haar naderende afscheid, want: ‘Voorlopig ben ik nog niet weg uit Den Haag.’

Lies Visschedijk over Soof 2: ‘Een must voor iedereen in een lange relatie’
Na het uiterst succesvolle Soof met Lies Visschedijk in een geweldige hoofdrol, lag het voor de hand dat er een opvolger zou komen. Met Soof 2 worden de verwachtingen – ondanks verrassende wendingen – helemaal ingelost in dit feest van herkenning. ZUS sprak uitgebreid met Lies Visschedijk over haarzelf, haar carrière en haar raakvlakken met Soof.

Pikorde: de meest invloedrijke vrouwen in Den Haag
Vrouwen in de politiek, we zijn nu niet anders gewend maar wist je dat ‘wij’ ons pas in 1917 verkiesbaar mochten stellen voor de Tweede Kamer? Voor deze politieke pikorde selecteerde ZUS tien powerpolitica’s die zeker hun mannetje staan.

Driegesprek: Achmed Akkabi, Daan Schuurmans, Fedja van Huêt
Ze spelen alle drie in Soof 2 een man die een stukje van het hart van hoofdrolspeelster Lies Visschedijk weet te veroveren. Acteurs Fedja van Huêt (haar man), Achmed Akkabi (potentiële nieuwe liefde nummer één) en Daan Schuurmans (potentiële nieuwe liefde nummer twee) in gesprek over klassieke oneliners uit romantische komedies en de romantiek in hun eigen leven. ‘Ik ben weleens midden in de nacht over het hek van Artis geklommen omdat mijn meisje graag op de zebra’s wilde rijden.’

Een remedie tegen modeziektes
Hoogsensitief, licht autisme of een instabiel bekken. Zomaar wat voorbeelden van zelfdiagnose die de lading van vage klachten van vrouwen gedeeltelijk dekken. Waarschijnlijk hoor je over een paar jaar niks meer van deze modeziektes, en zijn er zelfs nog wat bij gekomen. Psychiater Bram Bakker komt ze in zijn praktijk vaak tegen en heeft een heel duidelijke remedie.

Kunst van the Queen
De Picture Gallery is de wereldberoemde hal in Buckingham Palace in Londen. Hier hangt kunst uit de Royal Collection. Helaas een plek die de meeste mensen nooit zullen zien. Hoe fijn is het daarom dat het Her Majesty Queen Elizabeth II heeft behaagd 22 van deze koninklijke kunstwerken tentoon te stellen in het Mauritshuis in Den Haag. Het gaat om genrestukken – voorstellingen uit het alledaagse leven – uit de Hollandse zeventiende eeuw: Hollanders in Huis. En opvallend veel schilderijen gaan over liefde en verleiding.

Kijkdoos
Stoer en strak ligt het daar in het Friese land. Een eenvoudig, donker gebouw, dwars over het water. Dit is Museum Belvédère, ontworpen door architect Eerde Schippers. Het museum in Heerenveen is omgeven door de natuur. Aan de ene kant uitgestrekte weilanden met grazende koeien, de wind in je haren en de geur van mest in de lucht. Aan de andere kant van het gebouw ligt het historische Landgoed Oranjewoud. Bij Museum Belvédère gaan cultuur en natuur hand in hand.

Het gat in de donut
Etnisch profileren en crimmigratie, het samensmelten van het vreemdelingenrecht met het strafrecht, zijn kwesties die ons om een heleboel redenen bezighouden. Hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude (1980) voegt met haar oratie stof tot nadenken toe aan deze maatschappelijke en politieke discussie. Ze ontvangt ZUS in haar huis aan een grachtje in Leiden.

BankZitters: Dan Karaty
Danser, choreograaf, televisiepersoonlijkheid en acteur Dan Karaty (1976) woont met zijn vrouw Natasha en kinderen Quinn en Daniel in New York, maar verblijft elk jaar een paar maanden in hotel The Grand in Amsterdam.

 

Help, waar zijn mijn spieren gebleven?
Sarcopenie. Iedereen krijgt ermee te maken. Maar wat is het en kun je het voorkomen? Sarcopenie is de afbreuk van spiermassa en het slechte nieuws is, dat het onvermijdelijk is. De afbraak begint zo rond je dertigste en gemiddeld genomen beginnen de eerste fysieke problemen rond je zeventigste levensjaar. Maar het goede nieuws is dat je het proces wel kunt vertragen.

Op naar Aarhus, de culturele stad van 2017
Sinds 1985 kiest het Europese Parlement ieder jaar een of twee culturele hoofdsteden van Europa. Met als doel de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Dat dit initiatief al een bijzonder rijtje steden heeft opgeleverd, moge duidelijk zijn. Na onder meer Athene, Florence, Amsterdam, Bologna, Rotterdam, Vilnius en Marseille is in 2017 de eer aan Aarhus (spreek uit ‘oarhoes’). ZUS nam vast poolshoogte.

Fundaverslaafd
Eindeloos kijken naar huizen om inspiratie op te doen voor je interieur en de verbouwing. We zijn allemaal wel een beetje Fundaverslaafd. Wat zijn de mogelijkheden? Wij geven twee interieurarchitecten een carte blanche om een woning opnieuw in te richten. Elke ZUS geven ze ieder een totale makeover van een ander type huis. Dit keer een jarendertig-tussenwoning.

Wie is Meryl?
Op haar 29ste gebeuren er in het leven van Meryl Streep (?1949): haar grote liefde overleed, ze leerde haar nieuwe man kennen en ze startte met de opnames van Kramer vs. Kramer – de film die haar wereldberoemd maakte en waarvoor ze haar eerste Oscar won. Dat en meer over de beginjaren van een van de bekendste actrices van Hollywood lees je in Meryl Streep – De geboorte van een icoon door Michael Schulman. Dit zijn delen uit het hoofdstuk ‘Joanna’.

Verder deze editie: Madam HP neemt zoals ze wekelijks doet op de website van HP/De Tijd opvallende trends en mode onder de loep, columnist Hans de Wolf ziet de samenleving feminiseren, en schrijft iedere maand een synopsis van een filmscript, geïnspireerd op de Pikorde. De Scheidingsplanner vertelt in elke ZUS een opmerkelijk verhaal uit haar praktijk en arbeidsjurist Pascale Simons behandelt in elke ZUS een onderwerp uit de hare.

De redactie geeft tussendoor de nodige lees-, kijk– en kooptips, in de rubriek Kunst aan de kook wordt een brug geslagen tussen het culinaire en het artistieke, en we interviewden zussen Anneke en Marina Blok. Dit, en nog veel meer!

Blader door ZUS op Blendle door op onderstaande afbeelding te klikken.
inhoudsopgaaf_hp