ZUS Nieuwsbrief >
én leuke acties
ZUS

ZUS 3

’s Werelds eerste glopinie, komt met haar derde nummer: ZUS 3, als de vrouwelijke pendant van grote broer HP/De TijdZUS zeikt niet, en staat boordevol politiek, cultuur, kunst, koop- en reisadvies. Het onderstaande staat deze keer in ZUS. 

First Aid bij liefdesverdriet
Ze werden allebei gedumpt door hun ex, maar vonden snel daarna de liefde van hun leven. Samen schreven Susan Smit en Marion Pauw Hotel Hartzeer, dat gaat over die intense ervaringen. ZUS sprak de schrijfsters uitgebreid over therapie, liefde in Amsterdam en afkickverschijnselen na een mislukte verliefdheid.

Driegesprek: Jan Terlouw, Femke Halsema en Jeroen Pauw
Met de kersverse Tweede Kamerverkiezingen in het achterhoofd peilde ZUS de stemming bij oud-D66 voorman Jan Terlouw, voormalig GroenLinksvoorvrouw Femke Halsema en programmamaker Jeroen Pauw over de stand van het land. Is er weer ruimte voor optimisme en wordt de samenleving weer één geheel? ‘Kapitalisme is de baas. Het gaat alleen nog maar over geld en economische groei. Overal in de wereld’

Pikorde: vrouwen met een scherpe pen
Literatuur is lang een mannenzaak geweest. Volkomen onterecht, want er zijn boeken geschreven door vrouwen die dateren uit de negende eeuw. ZUS selecteerde tien vrouwen met een scherpe pen, die ons op de dag van vandaag pagina’s laten verslinden.

Blij zonder televisie
Jarenlang was presentatrice Daphne Bunskoek niet van de buis te krijgen als presentatrice van Goedemorgen Nederland en RTL Boulevard. Nu presenteert ze liever een talkshow zonder camera’s. ZUS praat met haar over haar werk in de relatieve luwte, reizen, de liefde, ambities en zeikwijven.

Thuis bij een verzamelaar
Zodra je de buitendeur achter je dichttrekt, ruik je ‘vroeger’ en leven de herinneringen. Alsof je even teruggaat in de tijd. ZUS is op bezoek in het huis van in 2013 overleden kunstenares Gisèle van Waterschoot-van der Gracht. ‘Hier is de geschiedenis nog tastbaar.’

eyeATTACK
Er is decennialang niet omgekeken naar Op Art en kinetische kunst uit de jaren vijftig tot zeventig. In het Stedelijk Museum in Leiden is tot en met 18 juni een tentoonstelling over deze vervlogen kunststroming te zien. Voor ZUS alle reden om een kijkje te gaan nemen.

Beeldhouwer
Sinds 2003 is Corné van der Stelt actief als zelfstandig fotograaf. Of zoals hij het zelf zegt: beeldmaker. Maar wij zeggen: beeldhouwer, want dat is wat ‘ie doet. Hij legt de creatie van een moment vast en laat de kijker verbluft achter. In ZUS krijgt u een overzicht van zijn beste werk.

Bankzitters Marcella Mesker
Vroeger stond Marcella Mesker zelf op de tennisbaan. Tegenwoordig is ze bekend als tenniscommentator bij NOS Studio Sport, maar wat kijkt ze nog meer op televisie?

Spiegeltje, spiegeltje…aan de wand
Wie is het mooiste van het land? Een vraag die ons in toenemende mate bezighoudt. Zijn we allemaal narcisten of is het juist onzekerheid? En hoe kunnen we dit veranderen? Psychiater Bram Bakker houdt ons een spiegel voor.

Fundaverslaafd
Eindeloos kijken naar huizen om inspiratie op te doen voor je interieur en de verbouwing. We zijn allemaal wel een beetje Fundaverslaafd. Wat zijn de mogelijkheden? Wij geven twee interieurarchitecten een carte blanche om een woning opnieuw in te richten. Elke ZUS geven ze ieder een totale makeover van een ander type huis. Dit keer een geweldig vrijstaand woonhuis met voormalige praktijkruimte in Beekbergen

De ZUS van Mark Rietman
Mark Rietman
(1960, Amsterdam) is acteur en speelde in films en tv-series zoals Oud geld en Vuurzee. Zijn tweelingzus Maud Boots (precies zeven minuten later geboren) werkt als managementassistent op een school voor jongeren met gedragsproblemen. In een uniek interview vertellen ze over elkaar als broer en zus.

Voorpublicatie: Zo worden wij niet
Journaliste Caroline van Keeken debuteert deze maand met haar verhalenbundel Zo worden wij niet. Geestige en ongemakkelijke verhalen over mensen die zich gevangen voelen. Gevangen in hun huwelijk, in hun nieuwbouwwoning of in de rol die ze geacht worden te spelen. Ze willen ontsnappen, maar hoe? In ZUS publiceren we exclusief het verhaal Billy.

Konijn uit de hoge hoed
Arts Ans van der Ploeg (57) stond aan de basis van het expertisecentrum voor lysosomale en metabole ziekten van het Erasmus MC, waar kinderen en dokters met grote volharding de strijd met de zeldzame spierziekte Ziekte van Pompe aangaan. ZUS sprak met Van der Ploeg over de ziekte zelf, de behandeling en de veel besproken kosten.

Zin of zotteklap: voedingsboeken beoordeeld
De boeken over gezond eten en afvallen volgen elkaar in rap tempo op. Dit laat zien dat gezondheid leeft. Ondanks alle inspiratie die je op kunt doen is het ook zaak om alert te blijven. Er wordt namelijk ook een hoop onzin verkocht. Dat vraagt om een grondige analyse van de Nederlandse voedingsboeken.

Het zonnige Noorden
Tegen de Franse grens in het noorden van Italië ligt de Piemonte. Letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. De trotse hoofdstad van deze welvarende provincie, Turijn, is op zichzelf al een bezoek meer dan waard. Maar de Barolo, een streek ten zuidoosten van Turijn, op een klein uurtje rijden, biedt volgens onze hoofdredacteur Marianne Verhoeven alles en meer wat je van Italië verwacht.

Verder deze editie: Madam HP neemt zoals ze wekelijks doet op de website van HP/De Tijd opvallende trends en mode onder de loep, columnist Hans de Wolf ziet de samenleving feminiseren, en schrijft iedere maand een synopsis van een filmscript, geïnspireerd op de Pikorde. De Scheidingsplanner vertelt in elke ZUS een opmerkelijk verhaal uit haar praktijk en arbeidsjurist Pascale Simons behandelt in elke ZUS een onderwerp uit de hare.

De redactie geeft tussendoor de nodige lees-, kijk– en kooptips, in de rubriek Kunst aan de kook wordt een brug geslagen tussen het culinaire en het artistieke. Dit, en nog veel meer!

Blader door ZUS op Blendle door op onderstaande afbeelding te klikken.

ZUS 3